Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο*Γιάννης Σκαραγκάς - Νέα - Ianos Σεμινάρια
Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο*Γιάννης Σκαραγκάς
15 Feb 2022

Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο*Γιάννης Σκαραγκάς

Το αστυνομικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Κριτική που σε οδηγεί να αλλάξεις γνώμη για την Αστυνομική Λογοτεχνία.

Εάν έπρεπε να περιγράψουμε την ιστορία μας με το βιβλίο του Γιάννη Σκαραγκά «Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο», από τις εκδόσεις Κριτική, θα ήταν με τρία βήματα:

Βήμα 1ο: Ανοίξαμε το βιβλίο

Βήμα 2ο: Διαβάσαμε 4 σελίδες

Βήμα 3ο: Μαγνητιστήκαμε και το διαβάσαμε με μια ανάσα.

 

Η ιστορία εξελίσσεται στην Αθήνα του 1930. Αμερικάνικο κραχ, οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε περίεργο σημείο ενώ η πόλη προσπαθεί να αφομοιώσει τα κύματα των προσφύγων και να ισορροπήσει.

Ο Φιλότιμος Βάκχος, ένας κοσμικογράφος, η φίλη του Αμαλία Χαιρέτη, γόνος πλούσιας οικογένειας παντρεμένη με έναν Αμερικάνο και ο υποδιοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρηγόρης Ζάρμπας μας οδηγούν μέσα από μυστικά και κρυφά σημεία στην Αθήνα εκείνης της εποχής.

Μέσα από μια σειρά καταιγιστικών ανατροπών, ο Βάκχος έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του μυστικά και βρίσκει τον μοναδικό σύμμαχο στο πιο τρομακτικό πρόσωπο από το σκοτεινό του παρελθόν.

 

Τα περισσότερα βιβλία μας παρασέρνουν στα «λημέρια» τους αφού έχουμε διαβάσει κάποιο αριθμό σελίδων, αφού κάπως έχουμε μυηθεί στην ιστορία και έχουμε νιώσει οικεία με τους πρωταγωνιστές. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάστηκε παραπάνω από αυτές τις πρώτες 4 σελίδες.

Η ουσία δίνεται απλόχερα! Ούτε πολύπλοκες περιγραφές, αναλύσεις, απαρίθμηση διάφορων ονομάτων που προκειμένου να κάνουμε αργότερα τη σύνδεση θα οδηγηθούμε και πάλι στην αρχή. Ξεδιπλώνει την ιστορία δομημένα αφήνοντας χώρο και χρόνο για να επεξεργαστεί ο αναγνώστης τι προηγήθηκε και να συνεχίσει την ανάγνωση.

Χαρακτήρες ρεαλιστικοί που σχεδόν τους βλέπεις μπροστά σου, με τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματα τους και που δεν σε αφήνουν να αποφασίσεις με ποια πλευρά τάσσεσαι τελικά. Το ευάλωτο και το ανθρώπινο σε όλο το μεγαλείο τους. Η ιστορία εξελίσσεται όσο γρήγορα χρειάζεται για να μην είναι προβλέψιμη και ο αναγνώστης χάσει το ενδιαφέρον του και το τέλος σε επιβεβαιώνει...

Ένα αρνητικό μόνο μπορώ να σκεφτώ και αυτό έχει να κάνει με τη διάρκεια του. Θα ήθελα λίγο ακόμα! Βέβαια είναι Η τριλογία του Βάκχου... το οποίο μου δίνει μια κάποια ελπίδα. Άραγε θα έχουμε σύντομα αυτή την ευκαιρία να διαβάσουμε και τη συνέχεια; Να είναι το 2022 ή το 2023 αυτό το έτος;

Μέχρι τότε μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του μέσω «διάφορων τρόπων»:

Μέσω των Σεμιναρίων του στον ΙΑΝΟ στα οποία διδάσκει Διήγημα-Νουβέλα, Θέατρο και Σενάριο

Μέσω του θεάτρου και της παράστασης «Η Κυρά της Ρω», που γράφτηκε με αφορμή τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη.

Μέσω του νέου βιβλίο που ετοιμάζει με (προσωρινό) τίτλο Μελίνα, στο οποίο θα μας οδηγήσει σε μια φανταστική εξομολόγηση της Μελίνας Μερκούρη την οποία επινοεί και θα παρουσιάσει μια προσπάθεια να βρει τη θέση της στον κόσμο και την πίστη της στον άνθρωπο.

Η πένα του Γιάννη Σκαραγκά προσδίδει ζωή σε ό,τι κι αν γράψει.

Δεν είναι από τα καλύτερα αστυνομικά του 2020 αλλά από τα καλύτερα αστυνομικά -τελεία.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιάννη Σκαραγκά

Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος την τελευταία εικοσαετία, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει γράψει έντεκα βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γράφοντας στα ελληνικά και στα αγγλικά, βραβεύτηκε το 2018 από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο με το βραβείο συντακτών στο περιοδικό Copper Nickel. Ως διηγηματογράφος συνεργάζεται την τελευταία δεκαετία με μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά της Αμερικής. Έχει επίσης γράψει εννιά θεατρικά έργα στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers, που ανέβηκε στη Νέα Υόρκη το 2009, και το Courage στη Ζυρίχη το 2017. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έχει εργαστεί στον χώρο της τηλεόρασης και σε εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών, υπογράφοντας πέντε τηλεοπτικές σειρές την προηγούμενη δεκαετία. Είναι υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Στη νέα του δουλειά υπογράφει το σενάριο της ξένης ταινίας «Road Narrows» σε σκηνοθεσία της Φαίη Λέλιος, που θα γυριστεί το 2021 με executive producers τον Τζορτζ Πελεκάνος και την Έμα Τόμσον. Το θεατρικό έργο του «Η κυρά της Ρω» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά να περιοδεύει στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, με πρωταγωνίστρια την Φωτεινή Μπαξεβάνη και σκηνοθέτη τον Σταύρο Λίτινα.

Σεμινάρια που διδάσκει...

  • Διήγημα - Νουβέλα: Από το Διήγημα στη Νουβέλα και από τη Νουβέλα στο Μυθιστόρημα. Πατήστε εδώ
  • Θέατρο: Η γραφή στη σκηνή Πατήστε εδώ
  • Σενάριο: Θεωρία και τεχνικές (e-learning) Πατήστε εδώ

Πηγή: Ianos Magazine

Εγγραφή στο Newsletter

Για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα στο Email σας