Chowdhury Prize to... Χρήστος Οικονόμου - Νέα - Ianos Σεμινάρια
Chowdhury Prize to... Χρήστος Οικονόμου
04 Mar 2022

Chowdhury Prize to... Χρήστος Οικονόμου

Ο διηγηματογράφος και καθηγητής των Σεμιναρίων Δημιουργικής Γραφής, Χρήστος Οικονόμου έλαβε το νέο διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Chowdhury Prize!

Ο Χρήστος Οικονόμου λοιπόν, τιμήθηκε με ένα σημαντικό διεθνές λογοτεχνικό βραβείο για το σύνολο του έργου του. Πρόκειται για το Chowdhury Prize in Literature, το οποίο απονέμεται φέτος για πρώτη φορά, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, υπό την αιγίδα του ιδρύματος Subir and Malini Chowdhury Foundation και σε συνεργασία με το Kenyon College και τη λογοτεχνική επιθεώρηση «The Kenyon Review».

Η απόφαση ήταν ομόφωνη από την πενταμελή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους διακεκριμένους και πολυβραβευμένους Αμερικανούς συγγραφείς David L. Ulin, Maggie Nelson, Claudia Rankine, Viet Thanh Nguyen και Arthur Sze.

 

«Θεωρήσαμε ότι ο Οικονόμου έκανε αξιοσημείωτη δουλειά δημιουργικά και ότι το έργο του έχει μια ξεχωριστή κοινωνική συνιστώσα», δήλωσε εκ μέρους της κριτικής επιτροπής ο πανεπιστημιακός καθηγητής και συγγραφέας David L. Ulin.

«Αλλά η πιο σημαντική πτυχή για εμάς ως κριτές ήταν η δύναμη της γραφής—η δύναμη της γλώσσας, η δύναμη των εικόνων, η δύναμη των χαρακτήρων και των συγκρούσεων, οι δυσεπίλυτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες του, που δεν είναι άσχετες με αυτά που αντιμετωπίζουμε, κατά κάποιο τρόπο, όλοι μας. Όλα αυτά μας έκαναν να ενδιαφερθούμε πραγματικά να υποστηρίξουμε αυτόν τον συγγραφέα στα επόμενα βήματά του».

Όπως επεσήμανε ο Ulin, το έργο του Χρήστου Οικονόμου «είναι εξαιρετικά σημαντικό, επομένως το να μπορέσουμε να το θέσουμε υπόψη των Αμερικανών αναγνωστών αποτελεί μεγάλο κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας».

 

Σκοπός του νέου αυτού βραβείου είναι να αναδείξει και να ενισχύσει ενεργά συγγραφείς από όλον τον κόσμο, με ένα σύνολο έργων πίσω τους αλλά και με σημαντικές μελλοντικές δυνατότητες.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην έδρα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, όπου θα διεξαχθεί και το ετήσιο φεστιβάλ βιβλίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Λος Άντζελες Τάιμς», το οποίο είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ βιβλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε δήλωσή του στους «Λος Άντζελες Τάιμς» ο Χρήστος Οικονόμου ανέφερε σχετικά με τη βράβευσή του ότι «είναι πολύ σημαντικό το να υποστηρίζεται το έργο ενός συγγραφέα με τόσο γενναιόδωρο και ουσιαστικό τρόπο».

Ο Χρήστος Οικονόμου...

...γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970.  Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2003 με τη συλλογή διηγημάτων Η γυναίκα στα κάγκελα (Ελληνικά Γράμματα).  Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, Κάτι θα γίνει, θα δεις (Πόλις, 2010) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Λογοτεχνικό Βραβείο Νέων Ευρωπαίων (Prix Littéraire des jeunes Européens), ενώ έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα δανέζικα, στα ισπανικά, στα ιταλικά και στα κροατικά.  Το 2014 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του, Το Καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα (Πόλις), που μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα ιταλικά, ενώ ετοιμάζεται η αγγλική μετάφραση.  Η γαλλική έκδοση τιμήθηκε με το βραβείο Coup de Coeur του περιοδικού Le Point.  Το 2017 εκδόθηκε η τέταρτη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Οι Κόρες του Ηφαιστείου (Πόλις). 

Έχει τιμηθεί και με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας καθώς και με άλλα βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διηγήματα του έχουν εμφανιστεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες ενώ έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Διδάσκει και Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής στον ΙΑΝΟ, δια ζώσης (μέσω zoom λόγω covid) αλλά και εξ αποστάσεως:

Εγγραφή στο Newsletter

Για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα στο Email σας