Νίκος Απειρανθίτης
Νίκος Απειρανθίτης

Νίκος Απειρανθίτης

Ο Νίκος Απειρανθίτης γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Λ. Σταυράκου αλλά από πολύ νωρίς στράφηκε στο σενάριο. Ανήκοντας στη νέα γενιά που μπήκε στον χώρο του οπτικοακουστικού με το ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης, άρχισε να δουλεύει ως επαγγελματίας σεναριογράφος από την ηλικία των 26 ετών. Έκτοτε έχει συνδέσει το όνομά του με πάρα πολλές γνωστές τηλεοπτικές σειρές στα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια, ασχολούμενος κυρίως με τη διασκευή λογοτεχνικών έργων για τη μικρή οθόνη, δουλειά για την οποία και διακρίθηκε. Πήρε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στα τηλεοπτικά «Πρόσωπα» το 1998 για την διασκευή του μυθιστορήματος της Λιλής Ζωγράφου «Η Αγάπη Άργησε Μια Μέρα» που σκηνοθέτησε ο Κώστας Κουτσομύτης, το Βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου το 2000 για τα «Ανίσχυρα Ψεύδη» του Ανδρέα Μήτσου σε σκηνοθεσία Αδριανού Γεωργαντά και το 2009 για την τηλεοπτική μεταφορά στα «Ματωμένα Χώματα» της Δ.Σωτηρίου - πάλι με τον Κ.Κουτσομύτη, του οποίου υπήρξε βασικός συνεργάτης επί σειρά ετών, αρχικά κάνοντας επιμέλεια σεναρίου σε σειρές όπως «Η Πρόβα του Νυφικού» και αργότερα υπογράφοντας αρκετά τηλεοπτικά του έργα («Ο Μεγάλος Θυμός», «Η Τυφλόμυγα» κ.ά.) Έχοντας συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, θεωρείται από τους πολυγραφότερους σεναριογράφους της γενιάς του, γράφοντας μέσα σε μια 25ετία για όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά format : Από εβδομαδιαία σήριαλ («Το Κόκκινο Ποτάμι», «Δούρειος Ίππος», «Σα Γλυκό Του Κουταλιού» κ.ά.) καθημερινές δραματικές σειρές («Απαγορευμένη Αγάπη») αλλά και αυτοτελή επεισόδια, σε αστυνομικές σειρές («Τμήμα Ηθών») σειρές μυστηρίου («Ιστορίες Από την Απέναντι όχθη» κ.ά.) ψυχολογικά θρίλερ («10η Εντολή») κωμωδίες (“Safe Sex-The Tv Stories”), ενώ έχει γράψει τους διαλόγους και σε πολλά επεισόδια γνωστών καθημερινών σειρών («Γυναίκα Χωρίς Όνομα» κ.ά.).

Εκτός της τηλεοπτικής του ενασχόλησης έχει γράψει σενάρια για ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους για τον κινηματογράφο («Να μ’ Αγαπάς», «Στα όρια» κ.ά.). Έχει υπάρξει για χρόνια μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Μαθήματα σεναρίου παραδίδει από το 2000, σε σεμινάρια για αρχάριους ή προχωρημένους, ενώ έχει εργαστεί για χρόνια στα δημόσια ΙΕΚ, καταρτίζοντας σκηνοθέτες στο αντικείμενο του σεναρίου. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διδάσκοντας στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου.

Παραμένοντας πάντα μάχιμος, είναι στη φετινή σεζόν βασικό μέλος στη συγγραφική ομάδα της τηλεοπτικής σειράς «Καρτ Ποστάλ», η οποία βασίζεται σε διηγήματα της Βικτόρια Χίσλοπ, ενώ συνεχίζει για δεύτερη σεζόν να γράφει για «Τα Καλύτερα Μας Χρόνια» της ΕΡΤ1.

Μάθημα : Σενάριο: Γράφοντας για την τηλεόραση, Νίκος Απειρανθίτης

Εγγραφή στο Newsletter

Για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα στο Email σας