Ανδρέας Αποστολίδης
Ανδρέας Αποστολίδης

Ανδρέας Αποστολίδης

 

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, όπως το Χαμένο Παιχνίδι, τις Διαταραχές στα Μετέωρα, το Φάντασμα του Μετρό, τα Εγκλήματα στην πανσιόν «Απόλλων», τη Λοβοτομή, καθώς και τη συλλογή αστυνομικών διηγημάτων Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες. Το τελευταίο βιβλίο του με αστυνομικές ιστορίες είναι το Είσαι ο Παπαδόπουλος! (Άγρα, 2010).
Έχει μεταφράσει βιβλία των συγγραφέων James Ellroy, Elmore Leonard, Chester Himes, Patricia Highsmith, Jerome Charyn, Raymond Chandler, Dashiell Hammett, Vladimir Nabokov κ.ά. και έχει συγγράψει εκτενή επίμετρα για τα βιβλία τους.
Το 2006 δημοσίευσε τη μελέτη Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων - Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές. Το 2009 εκδόθηκε ο συγκεντρωτικός τόμος Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος ̶ Δοκίμια για την ιστορία και τις σύγχρονες τάσεις του και το 2012 κυκλοφόρησε η μελέτη του για τον Γιάννη Μαρή με τίτλο Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους και πολλά ντοκυμανταίρ και περισσότερα από εκατό επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα». Το «Κύκλωμα», ένα ντοκυμανταίρ έρευνας για το παράνομο εμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων, προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον.
Από τις τελευταίες του δουλειές είναι η σειρά «Δύο φορές ξένος» για τις υποχρεωτικές ανταλλαγές πληθυσμών τον 20ό αιώνα. Το ντοκυμανταίρ «Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους» για την εκδίωξη της φυλής των Μασσάι από τα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας απέσπασε έξι διεθνή βραβεία.

Εγγραφή στο Newsletter

Για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα στο Email σας