Γιώργος Γαλίτης
Γιώργος Γαλίτης

Γιώργος Γαλίτης

Ο Γιώργος Γαλίτης είναι κωμικός ηθοποιός, συγγραφέας και γελοιογράφος. Γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1970 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Νάουσα.

Από το 1983 συμμετείχε σε παραστάσεις ερασιτεχνικών θιάσων της πόλης, ενώ παράλληλα δημοσίευσε πολιτικές γελοιογραφίες σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ως σπουδαστής στο Εθνικό, έγραψε και σκηνοθέτησε τις επιθεωρήσεις Όπερα της Αντάρας (1993) και Γελοίου Τόπος (1994), που παρουσιάστηκαν στο θέατρο της σχολής. Πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση ήταν στο έργο του Ζ. Φεϋντώ Ράφτης Κυριών (στο ρόλο του υπηρέτη Ετιέν) το 1994.

Ακολούθησαν οι παραστάσεις: Μπαμ και Κάτω (Τόμας), Στη Χάγη και στη φέξη (Διάφοροι Ρόλοι), Η Λοκαντιέρα (Μαρκήσιος Φορλιπόπολι), Μπράβο Γιατρέ (Αστυνόμος Μπιλ Κόνολι), Φερμουάρ (Τζορτζ Μπραντ), Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (Θωμάς Μακρυκώστας), Μίλα μου και μανταρίνια (Διάφοροι Ρόλοι), Οι Ηλίθιοι (Κόμης Γιουζέκεβιτς), Η σπασμένη στάμνα (Σύμβουλος Βάλτερ), Ταραντέλα - Εσωτερικές Φωνές (Κάρλο Σαπορίτο), Θεσμοφοριάζουσες (Δούλα), Ο Επιθεωρητής (Δικαστής Λιάπκιν Τιάπκιν), Καλατράβα με κι ας κλαίω (Διάφοροι Ρόλοι), Μικροί Φαρισαίοι (Αριστείδης Ατυχής), Ειρήνη (Ερμής), Ξανά μαζί (Μπεν Κλαρκ), Πλούτος (Πλούτος), Η θεία απ' το Σικάγο (Τάκης Ζέριγκας), Πατρίς... Εξαμαρτείν (Διάφοροι Ρόλοι), Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή (Λευτέρης Τσιάπουρας), Μήδεια-Μποστ (Τροφός), Ο Μπακαλόγατος (Κιτσάρας), Ψέμα στο Ψέμα (Αιδεσιμότατος Σάντυ), Ειρήνη (Β' Δούλος, Πόλεμος), Τα Ραδίκια Ανάποδα (13 Ρόλοι), Τι Βουλή θα παραδώσεις, μωρή; (Διάφοροι Ρόλοι), Ομερτά: η σιωπή των ανδρών (Σίμος), Ξυπνάς μέσα μου το show (Διάφοροι Ρόλοι), Γοργόνες και Μάγκες (Κώστας ή Γρίπης), Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς (Ιβάν Ιλίτς και Διάφοροι Ρόλοι), Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων (Μπαμπάς Σπουργίτης, Άγγελος), Πέερ Γκυντ (Άρχοντας του Έγκσταντ, Βασιλιάς των Τρολ), Αλίμονο στους Νέους (Ανδρέας), Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός (Μάχος), Ο Σουρής στον παράδεισο (Γεώργιος Σουρής), Αρκάς Εκτός ελέγχου (Ισοβίτης, Κομμωτής, Άγγελος, Γιαγιά), Άντρες με τα όλα τους (Αριστείδης).

Συνεργάσθηκε ως συγγραφέας στο θέατρο και την τηλεόραση: Καυκαλίθρες και τσιτσίραυλα, Πολίτης Κλυνν, Διαπλεκόμενοι, Μίλα μου και μανταρίνια, Κότες, Καλατράβα με κι ας κλαίω, Και φάγανε αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα, Το ΝουΔού της χαράς, Ελλάς στο παρά πέντε, Οι Πειρατές της Καραμανλικής, ΝουΔού η άσχημη, Εντιμότατοι κερατάδες (επιμέλεια σεναρίων), Πατρίς ...εξαμαρτείν, ΝουΔού Fun Park, Ο Μπακαλόγατος ή Της κακομοίρας (διασκευή), Η Βουλή με τις τρελές, Πού πας, ρε Γιωργάκη, με τέτοιο καιρό;, Ειρήνη (δραματουργική επεξεργασία), Τα ραδίκια ανάποδα, Mnimonimous, Όσα παίρνει ο άνεργος, Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη, Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (διασκευή για το θέατρο), Τρεις κι 60 -Τρεις ηθοποιοί κι 60 ρόλοι, Περασμένα Ψεκασμένα, Ξυπνάς μέσα μου το show, Το Show, Ροβινσώνας Κρούσος (διασκευή για το θέατρο), Το καρναβάλι των ζώων.

Τηλεοπτικές σειρές και σόου: Fantastiko, Οι Μεν Και Οι Δεν, Πολίτης Κλυνν, Πάτερ ημών, Remote Control, Ο κακός βεζύρης, C' est la vie, Δύο Ξένοι, Το κλειδί, Διαπλεκόμενοι Α.Ε., Δροσουλίτες, Γάμος με τα όλα του, Το κόκκινο δωμάτιο, Λούφα και Παραλλαγή- η Σειρά, Εντιμότατοι κερατάδες, Αν υπήρχες θα σε χώριζα, Τα μυστικά της Εδέμ, Με τα παντελόνια κάτω.

Κινηματογράφος: Ο Ανελκυστήρας, Μια Μέρα τη νύχτα, Η Απόλυτη στιγμή, Πέμπτη και 12, Τσάρλι.

Βιβλία: Βίοι Γελοίων - Τα έργα και οι λέρες (εκδόσεις ΚΨΜ 2009), Πατριδογνωσία ή Τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη (εκδόσεις Σοκόλη 2013, εκδόσεις Κάπα 2014), Τα Ραδίκια Ανάποδα - Τα (Ανάποδα) Ραδίκια Ανάποδα (εκδόσεις Βακχικόν 2015), Επιστροφή στην Κανονικότητα -Λεύκωμα με 512 γελοιογραφίες (εκδόσεις Βακχικόν 2022).

Μάθημα : Η τέχνη της γελοιογραφίας, Γιώργος Γαλίτης

Εγγραφή στο Newsletter

Για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα στο Email σας