Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη μεγάλωσε στην Κέρκυρα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάκτορας Παιδαγωγικής. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γράφει βιβλία για παιδιά, μυθιστορήματα για νέους και ενήλικες, δημοσιεύει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, συμμετέχει σε συλλογικά έργα και κατά καιρούς αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Επίσης, διδάσκει Δημιουργική Γραφή και εμψυχώνει Λέσχες Ανάγνωσης.

Το 2014 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους για το μυθιστόρημά της Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει και το 2017 για το μυθιστόρημα της Ξυπόλυτοι ήρωες την ίδια χρονιά απέσπασε το Βραβείο Νεανικού Μυθιστορήματος για τους Ξυπόλυτους ήρωες από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY.  

Πολλά ακόμα βιβλία της ήταν υποψήφια για τα Κρατικά Βραβεία, τα βραβεία των περιοδικών Διαβάζω και Αναγνώστης καθώς και του Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ.  Για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας Το Αστερόσπιτο 2009, Με λένε Νιλουφέρ 2012, Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο 2013, Το υπόσχομαι 2013, Μπάλα Μπαλαρίνα 2016.  Για το λογοτεχνικό περιοδικό Διαβάζω  Το Αστερόσπιτο 2008,  Η Νύχτα των Πυγολαμπίδων 2009, Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει 2013, Να με αντέχεις 2015. Για τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα 2015, Ταξίδι με την Οδύσσεια, Η Μαρμελαδού, Ξυπόλυτοι Ήρωες 2016, Η εξωγήινη μαμά μου 2021).

Το εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά Il piccolo musicista, που δημιούργησε μαζί με τον εικονογράφο Σβετλίν Βασίλεβ, κυκλοφορεί από τις ιταλικές εκδόσεις  Kite Edizioni.

Δύο κείμενά της,  Άλκη Ζέη: το παιδικό βλέμμα στην Ιστορία και στην πολιτική, στον συλλογικό τόμο του Ιδρύματος Νίκος Πουλαντζάς «1821-2021: Μνήμες τεχνών-θραύσματα ιστορίας» (Αθήνα: Νήσος 2021) και Άλκη Ζέη: οι κοινωνικές ανισότητες στο σχολείο και η παιδαγωγική της αντίστασης,  στο ηλεκτρονικό περιοδικό Κριτική Εκπαίδευση, είναι αποτέλεσμα της μελέτης της πάνω στο έργο της Άλκης Ζέη.

Facebook: Alexandra Mitsiali

Μάθημα : Παιδική και νεανική λογοτεχνία, Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Εγγραφή στο Newsletter

Για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα στο Email σας