Δημιουργική γραφή για παιδιά και εφήβους - Τι είπαν για εμάς; - Νέα - Ianos Σεμινάρια
Δημιουργική γραφή για παιδιά και εφήβους - Τι είπαν για εμάς;
24 Feb 2023

Δημιουργική γραφή για παιδιά και εφήβους - Τι είπαν για εμάς;

«Η γη στην κοιλιά της φάλαινας. Κάποτε  μια φάλαινα κατάπιε την γη. Για κείνη είχε μέγεθος μαργαριταριού, έτσι που την έκανε μια μπουκιά. Από τότε, οι συνθήκες στην γη επηρεάζονται από την διατροφή, την διάθεση, και τις συνθήκες του στομαχιού της φάλαινας. Βλέπετε, είναι αχώνευτη η γη και μένει αιώνες τώρα στο στομάχι της.»

Αυτά γράφει η δωδεκάχρονη Κατερίνα Πριγκοπούλου στην άσκηση «ο δικός σας μύθος για τη δημιουργία της γης». Είχε προηγηθεί μια σύντομη περιήγηση στη σχετική παγκόσμια μυθολογία στην οποία «πάτησε»  η Κατερίνα για να ανοίξει το δικό της αφηγηματικό βήμα. Και τι βήμα! Όλοι θέλουμε να διαβάσουμε τη συνέχεια!

Άλλος φαντάστηκε τη γη μέσα σε ένα μικροσκοπικό σποράκι που φροντίζει ένα σπουργίτι. Άλλος είδε τη γη ως δημιούργημα της μέλισσας, μύθος με επιστημονική βάση αυτός, μια και προηγήθηκε έρευνα για τη σημασία της μέλισσας για τη διατροφή μας.

Wordscreateworlds. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε με τους μαθητές γυμνασίου στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής του Ιανού. Φτιάχνουμε κόσμους και ζούμε περιπέτειες αφού γνωρίσουμε τι μας «διδάσκει» η λογοτεχνία αλλά και η προφορική παράδοση των μύθων και των παραμυθιών. Γνωρίζουμε σημαντικά βιβλία της νεανικής και ενήλικης λογοτεχνίας και έργα της προφορικής παράδοσης και πειραματιζόμαστε με τις δικές μας λέξεις. 

Ιστορίες περιπέτειας, φάνταζι, αστυνομικές, γνώσης, κοινωνικοπολιτικές… Είναι υπέροχο να βλέπεις πώς εξελίσσεται η πένα των εφήβων από το πρώτο ως το τελευταίο μάθημα.
Δέκα μαθήματα, δέκα δίωρες συναντήσεις Παρασκευές απόγευμα και γινόμαστε μια ομάδα δυνατή που ξετυλίγει τα όνειρά της μέσα από τις αφηγήσεις της. Μια ομάδα που συζητά τα της ζωής, τα ανθρώπινα, γιατί εκεί καταλήγουν κι από εκεί ξεκινούν όλες οι ιστορίες. Και το εφηβικό μυαλό έχει τον δικό του, λοξό τρόπο να βλέπει τον κόσμο.

Εμείς,η Μαρία Αγγελίδου και Ελένη Σβορώνου, καθοδηγούμε χωρίς να καθοδηγούμε. Δίνουμε το πλαίσιο σε κάθε μάθημα με μια σύντομη παρουσίαση (για ένα θέμα, βιβλίο, λογοτεχνικό είδος κλπ), κι ύστερα οι μαθητές γράφουν. Μια και οι νέοι είναι σκληρά εργαζόμενοι, όπως είναι γνωστό, και δεν ανοίγουν μάτι από τα φροντιστήρια, τα μαθήματα και τις δραστηριότητες, γράφουμε επί τόπου, αλλά, όποιος έχει κέφι και χρόνο, επεξεργάζεται το κείμενό του μέσα στην εβδομάδα. Ο σχολιασμός από την ομάδα και από εμάς βοηθάει όχι μόνο την/τον συγγραφέα αλλά και όλους μας να εξελίξουμε τα κριτήριά μας και να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει μια ιστορία τόσο καλή, ώστε να θες να τη διαβάσεις μέχρι τέλους και να τη σκέφτεσαι πολύ μετά το τέλος της ανάγνωσης.

Κρατηθείτε, όμως, η φάλαινα φτερνίζεται!»

Ελένη Σβορώνου

Βρείτε τα Σεμινάρια της Μαρίας Αγγελίδου και της Ελένης Σβορώνου εδώ:

Δημιουργική Γραφή για μαθητές Γυμνασίου

Παιδικό και νεανικό βιβλίο

Παιδικό και νεανικό βιβλίο (e-learning)

Πηγή: pamebolta.gr

 

Εγγραφή στο Newsletter

Για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα στο Email σας